2013. november 7., csütörtök

Löwenstein László-díj


 Löwenstein László, alias Peter Lorre (Rózsahegy, 1904. június 26. – Los Angeles, 1964. március 23.) magyar származású amerikai színész, rendező.

Fiatalon elszökött otthonról, Bécsbe ment, ahol 18 évesen lépett először színpadra Moreno rögtönző színházában (Das Stegreiftheater).

Első híres alakítását Fritz Lang M – Egy város keresi a gyilkost című 1931-es filmje főszerepében nyújtotta. Hitler elől menekülve, Európában – többek között – Londonban élt, ahol Alfred Hitchcockkal is dolgozott, majd az Egyesült Államokba költözve, Hollywoodban lett sikeres filmszínész. Játszott például A máltai sólyom (1941, r: John Huston) és a Casablanca (1942, r: Kertész Mihály) című filmekben.

Némi kiegészítés, 2014. 04. 16-án: Csak morfiumot használt - így élt Peter Lorre. "50 éve hunyt el az M – Egy város keresi a gyilkost és a Casablanca sztárja, a leghíresebb magyar színész, akit a világ valaha is ismert. De vajon mennyire volt magyar? Mennyire volt morfinista? Miért figyelte az FBI? Mekkora ivócimborája volt Bogartnak? A legalaposabb Lorre-biográfia szerzőjét, Stephen D. Youngkint kérdeztük." (Köves Gábor, Magyar Narancs)

Pályázati felhívás 10 és 20 év közötti playback-színházi munkásoknak

A Józan Babák Egyesület és a Közép-európai Improvizációs Színházi Műhely Egyesület (KIMSzIM) 2013-ban, évi 25-25 ezer Forint díjat felajánlva, létrehozta a Löwenstein László-díjat, amelyet először 2013-ban nyerhet el két magyarországi, vagy bárhol, magyar nyelven (is) játszó playback-színházi fiatal színész.

Jelentkezési feltételek:
2013. december 2-ai határidővel, pályázat benyújtása a www.jozanbabak.hu elektronikus, vagy a Józan Babák Klub, 1384 Budapest, Pf. 750. postai címen;
A pályázat tartalmazza, hogy a jelölt már legalább 10 playback-előadáson szerepelt színészként (társulat, helyszínek, időpontok jelzésével), valamint bemutat egy playback-színházzal foglalkozó saját műalkotást (10 képből álló rajz- vagy fénykép-sorozatot, vagy egy 5000 karakter terjedelmű írást, vagy ezekhez mérhető egyéb művet);
A jelölt 1993. január 1-je és 2003. december 31-e között született.

A pályaműveket háromfős zsűri bírálja el, amely kétszer 25 000 Ft összegű, művészeti képzés költségeire felhasználható díjat ítél oda. Az eredményhírdetés és a díjátadó helye, ideje: Fogas Ház (Budapest VII. kerület, Akácfa utca 51.), 2013. december 14., 16 óra.Kellemes alkotómunkát kíván a Józan Babák Egyesület és a KIMSzIM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Újjászületés - a Józan Babák Klub workshopja

A Józan Babák Klub 2016. július 2-án, a békéscsabai VI. Országos Playback-színházi Találkozó  mutatta be új, színházi workshopját, amit a bu...